banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner326
28 Mart 2024 Perşembe

6 ay çakarlı araçla para taşıdık

KENDİ ROMANINDA BİR ŞAİR

02 Mayıs 2013, 13:27
KENDİ ROMANINDA BİR ŞAİR
banner322

KENDİ ROMANINDA BİR ŞAİR

O Anadolu’nun bağrından İzmir’in yüreğine gelmiş bir isim.Yazmış olduğu şiirleri,öyküleri,romanları ile kendisini tanıyanların,sevenlerinin beğenisini kazanmış değerli bir yazarımız.

Denizlerin en güzeli olan Ege’ye yakamoz vurdukça,o duygularını imbat ile yoğurup mısralar halinde dökmüş kağıda..

Belli başlı sıkıntılar içerisinde İlkokulu bitirdikten sonra yılmamış ve Ortaokulu dışarıdan bitirerek inatla azmini göstermeye devam etmiş.Ve ardından ilk romanı olan‘’Çalıntı Mutluluklar’’ ile aslında ‘’her şeyden önce insanın kendisini yetiştirmesi önemlidir’’ düşüncesini felsefe edinmiş.  İşte böylesine Anadolu,sevgi,şiir ve gönül insanı değerli dostum Nurcan Talay ile şiir üzerine yapmış olduğum söyleşiyi sunuyorum....

 

*ŞİİR KAPISI HER YÜREĞİ İÇİNE ALAMAYACAK KADAR DAR FAKAT İÇİNE ALDIĞI KALBİ DIŞARI BIRAKMAYACAK KADAR TUTKU DOLUDUR.SİZİN TUTKUNUZ NASIL BAŞLADI ?

Benim tutkum önce kitap okuyarak başladı, ilkokulda Cin Ali ile başladığım okuma serüvenim hâlâ devam ediyor.Daha sonra yirmili yaşlarımın sonuna dek Türk ve Dünya Klasikleri romanlarını okudum çoğunu hem de.Bugün şunu okumamışım diyeceğim bir eser yok.Söyleyeceğim o ki, şiir daha sonra geldi.

* İLK ŞİİRİNİZİ HATIRLIYORMUSUNUZ?

Maalesef hatırlamıyorum, hatırlamak da istemem zaten.İlk yazdığım şiirin şimdiki yazdıklarımla uzaktan yakından alakası olmadığına eminim.Çocukluktan yeni çıkmış,hayat deneyimi olmayan bir insanın ilk şiiri nasıl olur az çok tahmin edersiniz.

 

*BUGÜN YAZDIKLARINIZA BAKTIĞINIZDA GEÇMİŞTE Kİ ŞİİRLERİNİZE KARŞI BİR BEĞENMEME KANISI OLUŞUYOR MU?

Elbette beğenmediklerim oluyor.Zaten bugün yazdığım iyi diye nitelendirilen şiirlerim geçmişte yazdığım kötü şiirlerimin farkına varmam ile oldu. Her yazdığımız güzel olacak diye birşey yok.Bu sınırsız bir çalışma ile meydana gelir.Şiiri anlamak şiirle iyi geçinmekten geçer.

 

*SİZE GÖRE GEÇMİŞ ŞAİRLER İLE GÜNÜMÜZ ŞAİRLER ARASINDA FARK VAR MI,BUGÜN GELİNEN NOKTADA ŞİİR İLERLEDİ Mİ YOKSA GERİYE Mİ GİTTİ?

Geçmiş Şairlerimiz geçmişe dair çok güzel mesajlar vermişler hepsi kendince bir misyon edinmiş.Takdir edilmişler ya da itelenmişler ama gerçek şairler bu yüzyılda da okunuyor.Elbette ki onları saygı ile anmak gerekiyor.Ben hepsine saygı duyuyorum. Bugün gelinen nokta da ise yeni şairlerden çağımızın gereği mesajlar alıyoruz.Bu da doğal bir süreç içinde gerektiği gibi oluyor. Ben şikayetçi değilim Herkesin ilhamı aynı yerdendir.

 

*YENİ NESİL ŞAİRLER TEKNOLOJİ SAYESİNDE İSİMLERİNİ RAHATÇA DUYURABİLİYOR,FAKAT BANA GÖRE BU ORTAYA ÇIKAN DURUM SAHTE ŞAİRLERİN DOĞMASINA SEBEP OLUYOR.BU YÜZDEN İNSANLARIN ŞİİR YAZANLARA KARŞI VAR OLAN GÜVENİNİ DE SARSIYOR,SİZ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

Sahteleri ayıramayanlar utansın ne diyebilirim ki?Bana bir zararı olacaksa bilirkişilerin zararı olur.Yoksa sahte şair adı altında dolaşanlara pirim verenler kendi vicdanları ile kavga etmek zorunda kalırlar.

 

* GÜNÜMÜZ ŞAİRLERİNİN BİRÇOĞUNUN GEÇMİŞ DÖNEM Kİ ŞAİRLERİN ŞİİR BİLGİSİNDEN YOKSUN OLMALARI NE GİBİ ZARARLAR VERİYOR ?

Geçmiş dönem şairlerini herkes okumamış olabilir.Buna ben de dahilim,evet belki şaşıracaksınız lakin doğruyu söylemek bana tacımı kaybettirecekse buyursunlar verilmemiş tacı alsınlar.Ben dediğim gibi roman okuyarak başladım.Ancak son dönemler de elbette bu eksikliğimi gidermeye çalışıyorum.Başkalarının geçmiş dönemdeki şairleri okuyup okumamasını şairliklerine etki yapıp yapmamasını ben açıklayamam ki, herkes kendinden mesuldür.

 

*ŞİİRİN KALİTESİ AZALDIKÇA ORTAYA ÇIKAN MÜZİK KALİTESİNİ DE ETKİLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM KATILIRMISINIZ ?

Kesinlikle bu söyleminize katılıyorum.Kaliteli şiirler kaliteli müzikleri meydana getirir. Hece şiirleri özellikle çok iyi olmalılar.Şiir müzik ile ritm halinde olmalıdır.Yani sadece bestekarlara bırakılmamalı müziğin ritmi.Şair şiiri yazarken müziği de hissetmeli diye düşünüyorum.

 

*ÖYLEYSE DUYGU DENİLEN OLGUNUN YERİNİ YAPMACIK SÖZLER ALDI DİYEBİLİRMİYİZ?   

Herkes için diyemeyiz.Ancak duygusuz olanlar da az değil.Zaten şair, yüreğiyle hissetmezse yazamaz. Dönüp dolaşıp yine sizin bahsettiğiniz sahte şair etiketlilerine geliyor.

 

*ŞİİR YAZARKEN DİNLEDİĞİNİZ MÜZİKLER VAR MI?

Ben kendimi dinlerim.Sessiz ortamda yazarım. Hiçbir şeyin bana etki etmesine izin vermem.Dinlediğim müzik benim başkası gibi yazmama sebep olabilir diye.Zaten dediğim gibi tuş sesleri ve kalp atışım ile yazıyorum bu da bana göre yeterli diyebilirim.

 

*ŞİİR YAZMAK EKMEK KAPISI MI GÖNÜL KAPISI MI?

Yürek kapısıdır.Ekmeği her işten elde edebiliriz.Ama bu şiir denilen tılsım öyle bir duygu veriyor ki ben yemek yemesem de günlerce yaşayabilirim,ancak şiir ya da yazı yazmazsam acı çektiğimi hissediyorum.

 

* ŞİİRLERİNİZDE ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKMEYE ÖNEM VERDİĞİNİZ KONULAR VAR MI ?

Doğa, insan, aşk, sevgi hemen hemen hepsi bir insanda olması ya da olmaması gereken ne kadar duygu varsa hepsini yazdığıma inanıyorum.Şair birşeyler verebilmeli vermek almaktan üstündür.

 

* ÖRNEK ALDIĞINIZ ŞAİRLER VAR MI ?

Gökyüzü!

Ancak hece de Cemal Safi ve benim ustalaşmama yardımcı olan ve son dönem şairlerimizin en iyilerinden Serkan Uçar var.

 

*KADIN ŞİİR YAZMAZ YAZDIRIR DERLER,GÖRÜYORUM Kİ BU SİZDE TERSİNE DÖNMÜŞ,PEKİ HİÇ ŞİİR YAZDIRDINIZ MI ?

Bu konuda yorum yapmasam.

 

*GENELDE NE TÜR ŞİİRLER BEĞENİRSİNİZ?

Yüreğime dokunan her şiiri beğenirim.

 

*BAZI ŞİİRLERİNİZİN BESTELENDİĞİNİ BİLİYORUM,BUGÜNE DEK KAÇ GÜFTENİZ BESTE HALİNE GETİRİLDİ?

Benim bildiğim kadarı ile dört.

 

*ŞİİR KAVGAMIDIR YOKSA SEVDA MI ?

Şairin kavgası yüreği ile olur gerisi sevdadır.

 

* NEFRET VE MUTLULUK,HANGİ DUYGU ŞİİR YAZDIRMAK İÇİN DAHA AĞIR BASAR ?

Acı, hüzün,keder.Ben bunları daha çok yazarım.

 

*ASLINDA O AN Kİ DUYGUYA GÖRE DEĞİŞİR AMA,BEN AZ ÇOK TARZINIZI BİLİYORUM FAKAT BİLMEYENLER İÇİN SORMAK İSTİYORUM,KAFİYE UYUMUNA ÖNEM VERİRMİSİNİZ,YOKSA SERBESTLİKTEN YANAMISINIZ ?

Şiirin her haline önem veririm.Hece yazıyorsam elbette kafiyeye çok önem veririm.Lirik serbest yazıyorsam onda da ses uyumuna mutlaka dikkat ederim.Müzikalitesi tılsımı olmalı yüreğimin hissetmediğini kulağım duymaz ve o zaman anlarım ki şiir değil başka birşey yazıyorum.Hemen silerim hiç acımam.

 

*SERBEST ŞİİR YAZANLARIN GENELDE ŞİİRİ SADECE AKLA GELEN ŞEYLERİN KAĞIDA DÖKÜLMESİ OLARAK GÖRMELERİ, MANZUM İLE NAZIM FARKINI AYIRT ETMEMELERİ ŞİİRE ZARAR VERİYOR MU? YOKSA BU BİR ŞİİR BİLGİSİ CEHALETİ OLARAK ADLANDIRILABİLİR Mİ ?

Serbest şiir adı üzerinde serbestlik ile yürür. Ancak yine de her akla gelen şiirdir diyemeyiz.Mutlaka uyum şart.Farkı fark etmeleri için bazılarının cehaletle yaşamaları lâzım. Şiirden çok kendilerine zarar vermeleri endişe verici.

 

*YANİ CEHALETİN GEREKLİ OLDUĞUNUMU DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?

İyileri anlamak için cehalet de bir gerekliliktir.Emeklemeden yürüyen çocuk gördünüz mü ya da duydunuz mu? Herkes her işte usta olsa idi dünya nasıl olurdu düşünmek gerekir.

 

*BEN HEP GÖNÜL; DUYGU BARINDIRMADIKÇA KAĞIT VE KALEM NESNE OLMANIN ÖTESİNE GEÇMEZ DERİM,SİZ NE DÜŞÜNÜRSÜNÜZ ?

Haklısınız derim.Doğru sözün üzerine söz söylemek gibi bir ukalalığım olamaz.

 

*ŞİİR VE YAZI YAZMAK DIŞINDA UĞRAŞLARINIZ VEYA MERAK DUYDUĞUNUZ BİR SANAT DALI VAR MI ?

Resim var.Hep istediğim bir sanat dalı idi.Resim yapmaya başladım.Henüz bir ay oluyor.

 

*SOSYAL HAYATINIZDA NASILSINIZ,ŞAİRLER GENELDE İÇLERİNE KAPANIK OLURLAR,ARKADAŞLARINIZ İLE ZAMAN GEÇİRMEYİ SEVERMİSİNİZ ?

Ben içe kapanık biri değilim.Şair olmadan önce nasılsam şimdi de öyleyim.Sosyal olmayı çok seviyorum. Hiçbir şey yapmıyorum dediğim anda bile mutlaka birşeyler yaparken buluyorum kendimi, arkadaşlarımı dost olacak kişilerden seçerim.Çok arkadaşım var diyemem ama güvendiğim,sevdiğim en az iki üç dostum var.Sinema, tiyatro, yürüyüş, ara sıra pc de satranç vs. Kitaplar baş tacımdır onlar olmazsa olmazlarımdır.

 

*ŞİİR YAZMAK İÇİN ALIŞILMIŞ BİR VAKTİNİZ VAR MI,GÜNDÜZ YADA GECE OLMASI FARKEDERMİ ?

Gece en sevdiğim zaman dilimidir.Ama gündüz yazdığım şiirler de en az gece yazdıklarım kadar çok.Eşit diyebilirim,benim için şiir yazmak için gece veya gündüz kavramı değil de ilham ve ruh hali önemli.

 

Son olarak kısa cevaplar istediğim ve sizin için ne ifade uyandırdığını merak ettiğim küçük sorularım olacak.

 

 

*ŞİİR ?

Anlık duygu ve düşüncelerin mısralara dönüşme halidir.

 

*MISRA

Şairin sevdiği isim

 

*İLHAM

Yaradan

 

*SEVGİ

Yüreğim

 

*ACI,HÜZÜN VE KEDER

Gerekli üçgen duygular.

 

*KARŞIYAKA

İzmir'in İncisi değişmez sevdam.

 

*İNSAN

Ben siz biz hepimiz.

 

*KAĞIT VE KALEM

Gözüm kulağım yürek terim.

 

*ORHAN VELİ

İstanbul kadar değerli bir şairimiz.

 

*NAZIM HİKMET

Acıdan doğmuş efsanevi şair.

 

*AŞIK VEYSEL

Yerinde olmak için iki gözümü bağışlayacağım çok değerli ozanımız.

 

*SUNAY AKIN

Esprili, aklını beğendiğim zeka törpüsü.

 

*NURCAN TALAY

O da kim?

 

İçten,samimi ve esprili sohbeti için Nurcan hanıma teşekkürlerimi sunar,hayatında sonsuz başarılar dilerim.

 

RÖPORTAJ: KEMAL ATEŞ

 

www.buyukhaber.com

beylikdüzü - beylikdüzü keman - beylikdüzü piyano - beylikdüzü bale - beylikdüzü müzik merkezi - modern sanatlar akademisi - beylikdüzü sanat
BEYLİKDÜZÜ müzik

YORUM YAZ

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

      Yorumlar
      Toplam 3 yorum mevcut

    • özgür AYDEMİR 11 yıl önce yorumlandı

      VERDİĞİNİZ RÖPORTAJ ŞİİRLERİNİZ KADAR SAMİMİ OLMUŞTUR BİR ŞAİR!DEN DE BEKLENEN BU OLSA GEREK BAŞARILARINIZIN DAİM OLMASINI DİLİYORUM...

    • şaban molla 11 yıl önce yorumlandı

      güzel şiirleriniz biz amatör şiir yazarlara ilham oluyor,yüreğinize derman, Sevgi ve Saygılar Efendim.

    • yolların gercek uzmanı 11 yıl önce yorumlandı

      İnsanlar vardır sevgıyı saygıyı hak eden uzakta olsa... varlığınızın golgesınde umarım şiirler vede güzel sözler yerını bulur dıyorum hayat size gülmesede hep tebessüm etsin allaha emanet kalın ...

    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner230
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV