Kuzey Kore: İlk hidrojen bombası denemesini yaptık
Kuzey Kore resmi medyası, ilk hidrojen bombası denemesini başarıyla tamamladıklarını duyurdu. Açıklama, ülkenin Punggye-ri nükleer merkezi yakınlarında 5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi.
Kuzey Kore, nükleer merkezi yakınlarında sarsıntı tespit edilmesinin ardından yaptığı açıklamada 'başarılı bir hidrojen bombası denemesi yaptıklarını' duyurdu.
Kuzey Kore resmi televizyon kanalından yapılan açıklama, Punggye-ri adlı nükleer merkez yakınlarında 5.1 şiddetinde sarsıntı tespit edilmesinden saatler sonra geldi.
Yetkililer, sarsıntının 'insan kaynaklı' olabileceğini belirtmiş, bu da Kuzey Kore'nin nükleer deney yapmış olabileceğine işaret etmişti.
Kuzey Kore'nin 2006 yılından bu yana Punggye-ri'de üç yer altı nükleer deneyi yaptığı düşünülüyor.
Kuzey Kore, dördüncü nükleer denemesini yaptığını ifade ettiği açıklamasında ayrıca, "ABD'nin düşmanca politikalarına karşı kendisini korumak için nükleer programını güçlendirmeye devam edeceğini" belirtti.
Resmi haber ajansından duyurulan açıklamada Pyongyang'ın 'ABD'nin saldırgan tutumunu koruduğu sürece nükleer programından vazgeçmeyeceği' kaydedildi.
Kuzey Kore, 'sorumluluk sahibi bir nükleer devlet' gibi hareket edeceğini ve 'egemenliği ihlal edilmediği sürece nükleer silahlarını kullanmayacağını' söyledi.
Füzyon reaksiyonu esasına dayalı hidrojen bombasının patlama gücü, atom bombasından daha kuvvetli.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen ay Pyonyang'ın hidrojen bombası geliştirdiğini iddia etmişti, uzmanlar ise bu söyleme kuşkuyla yaklaşmıştı.
Hidrojen bombası nedir?
Hidrojen bombası, hidrojen iztopları (yerdeşleri) arasındaki nükleer füzyon tepkimesinin oluşturduğu enerjinin, denetimsiz biçimde patlayarak açığa çıkmasıyla oluşan bir silah.
Bu silah, 1958 yılında ABD tarafından geliştirildi.
'Termonükleer silah' olarak da bilinen hidrojen bombası, daha az radyoaktif serpinti yaydığı için 'temiz bomba' olarak da bilinir. Ancak atom bombalarına kıyasla çok daha güçlü.
Kuzey Kore'nin nükleer programının tarihçesi
2002 Ekim: Kuzey Kore gizli nükleer silah programı olduğunu ilk defa doğruladı
2006 Ekim: Üç yeraltı nükleer patlamalarından ilki açıklandı, deneme Punggye-ri nükleer merkezinde yapıldı
2009 Mayıs: Kuzey Kore, nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelerden çekildikten bir ay sonra ikinci yeraltı nükleer denemesini yaptı
2013 Şubat: Üçüncü nükleer deneme yapıldı, resmi medya 'küçültülmüş ve daha hafif nükleer aygıt' olduğunu duyurdu
2015 Mayıs: Pyongyang, denizaltından atılan füzeleri denediğini iddia etti, bu füzelerin tespiti geleneksel aygıtlara kıyasla daha zor
2016 Ocak: Kuzey Kore hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini duyuru
DÜNYADAN TEPKİ YAĞIYOR
Reuters'a adının gizli kalması kaydıyla konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gelişmeyi değerlendirmek üzere bu sabah toplantı yapmayı planladığını söyledi. Bir başka yetkili ise toplantının kapalı kapılar ardından gerçekleştirileceğini aktardı.
SEUL
Güney Kore'den ise "aralarında Birleşmiş Milletler yaptırımlarının da aralarında bulunduğu tüm muhtemel önlemleri alacağız" açıklaması geldi.
TOKYO
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin hamlesini "ülkesinin güvenliğine tehdit" olarak değerlendirirdi. Abe, "Kesinlikle buna izin veremeyiz ve şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya meydan okumasına karşı sert yanıt vereceğiz" dedi.
WASHINGTON
ABD'den gelen açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından yapılan provokasyona gereken yanıtın verileceği" belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Ned Price tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Kuzey Kore'nin bu iddialarını henüz teyit edemememize karşın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarının ihlâlini kınıyoruz ve bir kez daha Kuzey Kore'ye uluslararası zorunluluklara ve taahhütlere riayet etmesi çağrısında bulunuyoruz.”
Price, ABD'nin bölgedeki müttefiklerini korumaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!