Bakanlık'tan Pınar'a yalanlama
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yüzde 100 dana eti ibareli uzun soyulmuş sosiste kanatlı eti tespit edildiği için teşhir edilen Pınar Et firmasının söz konusu numunesinde teknik bir yanlışlığın bulunmadığını bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hiçbir firma hakkında kesin bulgulara ulaşılmadan işlem yapılmadığını, firmaların kendi marka değerlerini koruma konusunda gerekli özeni göstermelerinin, Türk halkının yaşam kalitesine daha büyük katkı sağlayacağını bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hiçbir firma hakkında kesin bulgulara ulaşılmadan işlem yapılmadığını, firmaların kendi marka değerlerini koruma konusunda gerekli özeni göstermelerinin, Türk halkının yaşam kalitesine daha büyük katkı sağlayacağını bildirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Basın Dairesi'nden yapılan açıklamada, Bakanlığın 5 Haziran tarihinde gıda maddelerinde taklit ve tağşiş yaptığı laboratuar sonucuyla kesinleşmiş firmaların isimlerinin kamuoyu ile paylaşılmasını takiben, listede ismi yer alan firmalardan Pınar Et firmasının, ‘şirketlerinin tağşiş yaptığı izlenimi oluşturulmaya çalışıldığını’ iddia ederek, sonuçların ‘yanlış ve haksız’ olduğunu öne sürdüğü hatırlatıldı. Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“’Ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptıkları’ gerekçesiyle Bakanlığımız tarafından kamuoyuyla paylaşılan firma isimleri, kesin laboratuar sonuçlarına ulaşıldıktan sonra ilan edilmektedir. Hiçbir firma hakkında kesin bulgulara ulaşılmadan işlem yapılmamaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hiçbir firmanın böylesine bir konuyla anılmasını arzu etmemekte olup firmaların da kendi marka değerlerini koruma konusunda gerekli özeni göstermelerinin, Türk halkının yaşam kalitesine daha büyük katkı sağlayacağını düşünmektedir.”
Açıklamada, Bakanlığa bağlı İzmir-Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne ait rapora yer verildiği belirtilerek, üründe sorun olmadığı algısı oluşturulmaya çalışıldığı kaydedildi. Açıklamada, “Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından verilen rapor, sadece firmanın getirdiği ürünün içeriği hakkında bilgi verip piyasada satılan ürünleri temsil etmemektedir. Resmi olarak hiçbir geçerliliği bulunmayan söz konusu rapor, Bakanlığımız tarafından muayene ve kontrol amaçlı olarak alınan numunelerin analiz sonucu ile karşılaştırılamaz. Resmi ve geçerli rapor, Bakanlığımız tarafından usulüne uygun olarak elde edilen numune üzerinde yapılan analiz sonucu hazırlanan rapordur” denildi.
Pınar Et firmasının, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nden aldığı raporun, Bakanlığın söz konusu firmaya ‘yüzde 100 dana eti olduğunu beyan ettiği üründe kanatlı etine rastlandığı’ bilgisinin ulaşmasından sonra özel istek üzerine alındığı ifade edilerek, “5996 sayılı kanunun 31. maddesinin birinci fıkrası uyarınca; resmi kontrollerin Bakanlığımız tarafından uygun sıklıkta, tarafsız, şeffaf ve mesleki gizlilik ilkelerine uygun olarak, risk esasına göre önceden haber verilmeksizin gerçekleştirileceği, kontrollerin resmi kontrol görevlileri tarafından yapılacağı, görevlinin kanun kapsamındaki her yere kontrol amacıyla girebileceği ve numune alabileceğini hükme bağlamıştır” denildi.
Pınar Et firmasının söz konusu numunesi ile ilgili teknik bir yanlışlık olmadığı bildirilerek, Bakanlığın toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya dönük çalışmalarının aynı kararlılıkla devam edeceği belirtildi.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!