banner238

banner228

banner220

banner245

banner246

banner247

banner248
05 Ocak 2025 Pazar

Başkan Erdoğan'dan net terörle mücadele vurgusu

Bakanlar’dan Moody’s’in kararına ilk tepki

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Zeybekc Moddy's'in Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekilmesini değerlendirdi.

24 Eylül 2016 Cumartesi 14:39
Bakanlar’dan Moody’s’in kararına ilk tepki
banner322
Bakanlar’dan Moody’s’in kararına ilk tepki
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Ekonomi Bakanı Zeybekc Moddy's'in Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekilmesini değerlendirdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notuna ilişkin kararıyla ilgili “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kararı eleştirerek, “Moodys’in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir” açıklamasında bulundu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise “Alınan etkili tedbirleri Moody’s görmemiş ya da görmek istememiştir” dedi.

ŞİMŞEK: VERECEĞİMİZ EN İYİ CEVAP YAPISAL REFORMLARI HIZLANDIRMAK

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Moody’s’in Türkiye kararının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu vurgulayan Şimşek, “Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak/mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam. Türkiye’nin temelleri sağlam. Birçok iç&dış şoka rağmen ekonomimiz küresel kriz sonrası dönemde %5.2 büyümüştür, şoklara karşı dirençlidir. 2016’da yaptığımız önemli reformlar: Ar-Ge, işgücü piyasası (kısmen), yatırım ortamını iyileştirilmesi, bireysel tasarruf artışı. 2016’da AB ile vize muafiyeti için gerekli birçok reformu yaptık. Darbeleri engellemek için ordu üzerinde demokratik kontrolü artırdık” ifadelerini kullandı.

ZEYBEKCİ: TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEMEL MAKRO DİNAMİKLERİ İLE ÖRTÜŞMEMEKTEDİR

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise Moodys’in not indirme kararının, Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle hiçbir şekilde örtüşmediğine dikkat çekerek, Twitter üzerinden şu açıklamalarda bulundu: “Moodys'in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir. Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi 2016 yılının yarısında %3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Moodys'in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan tavz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz”
CANİKLİ: ALINAN TEDBİRLERİ MOODY’S GÖRMEK İSTEMEMİŞTİR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Türkiye’nin büyümesinde görülen yavaşlama iç ve dış talebin daralmasından kaynaklanıyor. Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır. Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili tedbirleri Moody’s görmemiş ya da görmek istememiştir” dedi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Moody’s’in Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu 2 nedenle düşürdüğünü açıkladığını belirten Canikli, “Düşük büyüme performansı ve cari açık. Bütün küresel ve bölgesel risk ve olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisi en yüksek büyüme hızını yakalayan 5 ekonomisi arasındadır. Türkiye’nin büyüme oranı, küresel büyüme oranı ve OECD ülkelerinin büyüme oranlarının çok üzerindedir ve üzerinde kalmaya devam edecektir. Türkiye’nin büyümesinde görülen yavaşlama iç ve dış talebin daralmasından kaynaklanıyor. Yılın ilk 7 ayında bireysel kredilerdeki reel düşüş iç talepteki daralmayı ağırlaştırmıştır. Bununla ilgili olarak bireysel kredilerdeki genişlemeyi sağlayacak alınan etkili tedbirleri Moody’s görmemiş ya da görmek istememiştir” dedi.

Canikli, açıklamasında şunları kaydetti: “Tasarruf oranını yükseltmek amacıyla hayata geçirilen 2 önemli reform olan otomatik BES ve Türkiye Varlık Fonu görmezden gelinmiştir. Dış talep, yani ihracattaki artış son aylarda ivme kazanmıştı. Bunda Rusya ile problemlerin giderilmesi önemli bir faktör olmuştur. Dış talep çerçevesinde, Irak ve diğer bölge ülkeleri ile AB ülkelerine olan ihracatımız alınan tedbirlerle artış trendine girmişti. Moody’s bunların hiçbirisini görmedi ya da görmek istemedi. İç talebin canlandırılması için inşaat ve ulaştırma sektörüne yönelik özel teşvikler yürürlüğe konuldu ve olumlu sonuçlar alındı.”

beylikdüzü - beylikdüzü haber - beylikdüzü haberleri- beylikdüzü haberci - beylikdüzü haber merkezi - beylikdüzü belediyesi - beylikdüzü sakinleri
BEYLİKDÜZÜ HABER

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    banner251
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    ARŞİV