Özelleştirilecek kurum kalmadı
Maliye Bakanı Türkiye'de özelleştirecek kurum sayısı çok azaldığı için ÖİB'nin küçültüleceğini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üst üste gerçekleştirilen özelleştirmelerle portföyün azaldığını ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) kamu-özel ortaklığı (PPP) yatırımları kapsamında bir birime dönüştürülmesini görüştüklerini söyledi.
Gediz EDAŞ’ın devri toplantısında konuşan Şimşek, “Özelleştirme portföyü her geçen gün küçülüyor. Geçen gün Kalkınma Bakanımızla görüştüm. ‘Özelleştirme İdaresi’ni kamu-özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim mi?’ diye… Kalkınma Bakanlığımızla görüşüyoruz. PPP modelinde şu anda bu görevi görsün diye. Şu anda gerçekten bu konuları çalışıyoruz” dedi.
4046 sayılı kanunla kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasından sonra kapatılması ya da kamu adına başka bir görevi üstlenmesi üzerinde duruluyordu. Şimşek, Milli Piyango’nun özelleştirmesinin yılın ikinci yarısında tamamlanacağını, bazı ikincil halka arzları gündeme gelebilecek şirketlerin olduğunu kaydederek, “Özelleştirme portföyü daralıyor, küçülüyor. ÖİB’yi de yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olacak” dedi.
Özelleştirme paralarına ne oldu?
Türkiye özelleştirme ile ilk defa 1985 yılında tanıştı. O günden bugüne tam 28 yıl geçti.
Türkiye’de 28 yılda 43.5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı.
Bu özelleştirmelerin yüzde 78’i yani 35.5 milyar dolarlık kısmı 2003-2012 döneminde yani AKP döneminde gerçekleşti.
AKP hükümeti, özelleştirmede elde ettikleri başarıyı her fırsatta dillendiriyor.
9 YILDA 225 MİLYAR TL BÜTÇE AÇIĞI
Peki özelleştirmeden elde edilen bu gelirler nerede?..
AKP iktidarı ile geçen 9 yılda, yani 2003-2011 döneminde bütçe toplam olarak 225 milyar TL açık verdi. Aynı dönemde özelleştirmeden 48.2 milyar TL gelir elde edildi.
Bu gelirlerin 38.9 milyar TL’si Hazine’ye aktarılırken, kalan kısmı özelleştirilen kurumlara ilişkin borç veya sermaye transferi, işten çıkarılan personele ilişkin ödemeler olarak harcandı.
Sonuç, özelleştirme ile bütçe açığı toplamda 263.6 milyar TL olması gerekirken, 224.7 milyar TL’ye geriledi.
Kısacası özelleştirme bütçe açığını sadece yüzde 14.8 küçülttü.
Türkiye’nin göz bebeği onca değerli işletme, fabrika, tesis sadece bütçe açığının yüzde 15 küçültebilmek için mi yok pahasına satıldı?
BİLİYOR MUYDUNUZ?
Türkiye’de özelleştirmenin gerçekleştirildiği 28 yılda;
- 36 kamu şirketinin yüzde 50’den fazla hissesi satıldı,
- 81 tesis ya da işletme varlık devri ile satıldı,
- Özelleştirilen kurumlarda 27 bin 365 personel istihdam ediliyordu ve bunlardan 10 bin 24 kişinin iş akdi feshedildi yani işsiz kaldı,
- Toplam 43.5 milyar dolar özelleştirme gerçekleştirildi,
- 2003-2010 arası dönemde dünyada en fazla özelleştirme gerçekleştiren ikinci ülke olduk (birinci Çin).
- Şu anda özelleştirmeyi bekleyen 23 şirket (çoğunluğu hisse satışı), Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin de dahil olduğu 10 otoyol ve köprü, 3 tesis ve varlık ile Milli Piyango var.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!