BAŞKAN YARDIMCISI ENVER ŞENGÜL DÜNYA SU FORMUNDA KONUŞTU.
Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Enver Şengül, Fransa'nın Lyon kentinde gerçekleştirilen Dünya Su Forumu Yerel Yönetimler Siyasi Süreç toplantısına katıldı. Toplantıda Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanı Kadir Topbaş adına bir konuşma yapan Şengül, yerel yönetimlerin su ve genel çevre temizliği hizmetlerinin sağlanmasında daha büyük bir rol alması gerektiğini söyledi.
Dünyadaki yerel yönetimler suyun geleceğini tartışmak ve çevrenin korunmasında daha etkin rol almak amacıyla Fransa'nın Lyon kentinde bir araya geldi. 2012 yılında Fransa'nın Marsilya kentinde gerçekleştirilecek 6. Dünya Su Forumu öncesi, yerel yönetimlerin foruma daha organize bir biçimde katılabilmeleri için Yerel Yönetimler Siyasi Süreç Toplantısı düzenlendi. 30-31 Mayıs tarihleri arasında yapılan toplantıya, foruma üye ülkelerin temsilcileri katılırken, Küçükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Enver Şengül, Birleşmiş Kentler ve Yerel yönetimler Teşkilatı(UCLG) Başkanı Kadir Topbaş adına bir konuşma yaptı.
Sözlerine UCLG'nin yerel yönetimi teşvik eden ve nüfusların su, sanitasyon, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimini savunan bir dünya kuruluşu olduğunu hatırlatarak başlayan Enver Şengül, "Su, yönetimi kısmen ya da tamamen özel sektöre verilse de, kamu kurumlarının kontrolünde olması gereken bir kamu malıdır. Yerel yönetimler su ve sanitasyon hizmetlerinin sağlanmasında daha büyük bir role sahip olmalıdır" diye konuştu.
ORTAKLIKLAR GÜÇLENDİRİLMELİ, BİLGİLER PAYLAŞILMALI
Dünya genelindeki yerel ve bölgesel yönetimlerin vatandaşların yaşam kalitesini artırmak, temel hizmetlere erişimi garantilemek, küresel bir toplum olarak ‘Milenyum Kalkınma Hedeflerine' ulaşmak amacıyla uğraş verdiklerini belirten Şengül, bu noktada ortaklıkları güçlendirilmesi ve teknik bilgilerin paylaşılması gerektiğini vurguladı. "Yerel düzeyin; vatandaşların, toplumların ve toprakların ihtiyaçlarına ve beklentilerine en yeterli karşılığı vermek için ayrıcalıklı bir konumda olduğuna olan inancımız tamdır. Yerel yönetimler onlar için en kolay hesap sorulan ve en kolay tepki verebildikleri düzeydir. Bu sebeple temel hizmetlerin bu düzeyde sağlanması, iyileştirilmesi, yönetilmesi ve garanti edilmesi gerekmektedir" diyen Şengül, oldukça önemli bir konu olan su ve genel çevre temizliği hizmetlerinde de yerel yönetimlerin aktif rol alması gerektiğinin altını çizdi.
TEMİZ SU EN TEMEL İNSAN HAKKI
6. Dünya Su Forumu'nu zamanlama ve ana tema bakımından oldukça anlamlı bulduğunu dile getiren Enver Şengül, mevcut uluslararası durumun kendilerini yenilikçi çözümler bulmaya zorladığını ifade etti. Şengül, konuşmasının devamında ise şunları söyledi: "İstanbul Su Konsensüsü'nün uygulanması ve buna bağlılığın sağlanması ilerleme kaydetmek için büyük önem teşkil etmektedir. Bu anlaşma, İstanbul'daki son ‘Dünya Su Forumu'nda birçoğumuzun mutabakata vardığı yerel yönetimlerin su ve genel çevre temizliği hizmetlerinin sağlanmasında daha büyük bir role sahip olması konusunda güçlü bir taahhüttür. Yine bu taahhüt Temmuz 2010'da aldığı kararda "hayatın ve tüm insan haklarının tam anlamıyla yaşanması için zaruri olan ve temiz suya ve sanitasyona erişimi temel insan hakkı olarak" tanıyan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca da desteklenmiştir. Verilen taahhüdü uygulamamızı sağlayacak bir ortaklık için çalışmamız gerekiyor. Bu da, kelimelerden eyleme geçmemizi sağlayacaktır. Dünya kuruluşu ve bu kuruluşun üyeleri, somut çözümler, somut taahhütler ve suya evrensel erişimin sağlanması için yeniliğe katkıda bulunma yönünde çalışmaya söz veriyor."
6. DÜNYA SU FORUMU ÇÖZÜME ODAKLANDI
2012 yılının Mart ayında Fransa'nın Marsilya şehrinde gerçekleştirilecek 6. Dünya Su Forumu'nun ana teması "Çözümler Zamanı: Su için Çözümler" olacak. Herkesin refahını sağlamak, ekonomik kalkınmaya katkı, gezegeni "mavi" tutmak yönünde üç stratejik kapsamda yürütülecek forumda, herkesin su ve suya dayalı temizlik hizmetlerine erişimini sağlamak, ülkelerin halkını ve yerel ekonomilerini suyla ilgili felaketlerden korumak, suyun en uygun şekilde ve verimli kullanımı ile gıda güvenliğine katkı sağlamak gibi konular işlenecek.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!